Het gratis offline huishoudboekje voor inzicht in uw saldo

lightbulb Van Davilex Cash Personal naar BankTrans

Lees meer
27 dec 2020 22:28 - 01 jan 2021 14:48 #5496 door Kees
Davilex heeft besloten per 31 juli 2021 te stoppen met Davilex Cash Personal. Gebruikers van dit pakket moeten voor die tijd op zoek naar een alternatief. BankTrans kan dit bieden.
Voordelen:
  • BankTrans heeft een exportfunctie! Alle transacties in BankTrans zijn te allen tijde te downloaden mocht je later onverhoopt beslissen om te willen overstappen;
  • In tegenstelling tot Davilex Cash Personal is BankTrans gratis - een donatie is overigens altijd welkom.
Nadeel: Hoe exporteer ik MIJN gegevens uit Davilex Cash Personal (DCP) om deze vervolgens in BankTrans (BT) in te lezen?

In deze Tips en trucs antwoord op beide vragen.

Exporteren
Davilex stopt dan wel met DCP, maar biedt, met uitzondering van PDF-overzichten, geen mogelijkheid om te beschikken over je eigen gegevens. Op minstens twee plekken op het internet vind je workarounds die in wezen hetzelfde principe hanteren: Toon de gewenste transacties op je beeldscherm en via Ctrl-a (alles selecteren) en Ctrl-c (kopiƫren) worden deze transacties op het Klembord gezet. Vervolgens met Ctrl-v alles in MS Excel, of een vergelijkbaar programma, plakken.
Zie voor een uitgebreide handleiding bijv. BankingTools: Meestgestelde vragen of Importeren Davilex Cash Personal transacties in Penningmeester

Importeren
Het zojuist aangemaakte spreadsheet moet vervolgens in BT ingelezen worden. Dit wordt gerealiseerd met een zogenaamd Importfilter. Sinds versie 2.79 van BT is het mogelijk zelf een importfilter te definiƫren. Uiteraard is dit geen sinecure voor een nieuwe BT-gebruiker. Maar hierbij kunnen wij ondersteuning bieden.

Importformaat DCP
Een eerste versie van het importfilter is gemaakt, maar nog niet getest op 'echte' data.
Getest is met het voorbeeld op de website van Penningmeester, en vervolgens opgeslagen als Excel bestand en tevens als csv-bestand (comma-separated values).
Excel bestand:


csv-bestand:


Deze voorbeelden worden probleemloos ingelezen.
Let op: Een valkuil is het verschil in datumnotatie tussen Excel (d-m-jjjj) en csv (dd-mm-jjjj). Excel heeft de gewoonte voorloopnullen te verwijderen bij opslaan. En BT herkent dit veld vervolgens niet als datumveld. :(

Hoe nu verder
Als iemand over 'echte' transacties beschikt, kunnen deze importfilters getest worden. Als de kolomindeling overeenkomt (Datum, Rekening, Tegenrekening, ...) werkt het in een keer. Anders moet het filter aangepast worden aan de gewijzigde situatie.

Bijlage
Versie 1 van ImportFormatDefxml.txt (na download naam wijzigen in ImportFormatDef.xml)

Growing a better world together
Empowering us all
Laatst bewerkt 01 jan 2021 14:48 door Kees.
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Tonnie

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
02 jan 2021 10:03 #5518 door Machiel de Wit
Beantwoord door Machiel de Wit in topic Van Davilex Cash Personal naar BankTrans

Let op: Een valkuil is het verschil in datumnotatie tussen Excel (d-m-jjjj) en csv (dd-mm-jjjj). Excel heeft de gewoonte voorloopnullen te verwijderen bij opslaan. En BT herkent dit veld vervolgens niet als datumveld.


Voor Windows kun je dat oplossen door je standaard datumnotatie van je systeem aan te passen van d-MM-jjjj naar dd-MM-jjjj (dus een extra d toevoegen).

Dat zit wel wat diep verstopt, maar is goed te doen. Volg de menu's in Windows10:
Instellingen, Tijd en Taal, Land/Regio, onder het deel Verwante instellingen: Extra instellingen voor datum, tijd en regio, Tijd en datum instellen, knop Datum en tijd wijzigen, Agenda-instellingen wijzigen, Meer instellingen, tabblad Datum.
Dan kun je daar bij Datumnotaties bij Korte datumnotatie de extra d ervoor erbij typen en dan op de knop Toepassen klikken.
De uitklapbare selecties bevat standaard deze combi niet, dus met de muis voor in het veld klikken en dan typen.

Al mijn PC's stel ik standaard zo in, ook in Windows Verkenner krijg je dan standaard de voorloop nul te zien. :)

Met vriendelijke groet,
MdW.
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Tonnie

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Gemaakt door Kunena