Het gratis offline huishoudboekje voor inzicht in uw saldo

check aanvulling budgetoverzicht

Lees meer
08 sept 2019 15:13 #4932 door Sandra
aanvulling budgetoverzicht werd gestart door Sandra
Ik ben heel blij met Banktrans als een tool om inzicht te hebben en houden over onze inkomsten en uitgaven! Het is een fijn en intuitief programma dat me bijna alle overzichten geeft die ik nodig heb. Het belangrijkste overzicht dat ik graag zou willen, mist echter nog, namelijk om vooruit te kunnen kijken of ik uit zal komen aan het eind van het lopende jaar. Dit lukt me niet met de huidige opties in het bugdetoverzicht (budget, stand, saldo, percentage) om hier goed inzicht in te krijgen. Ik probeer dit inzicht nu te krijgen door afwisselend te kijken naar de Stand en naar Budget, maar echt inzicht over de waarschijnlijke stand aan het einde van het jaar krijg ik op deze manier niet. Daarvoor moet ik echt zelf gaan rekenen.

Wat ik namelijk binnen de gegeven mogelijkheden nog mis, is de mogelijkheid om een overzicht op te vragen, die een combinatie is van de werkelijke uitgaven (stand) van de maanden die voorbij zijn, samen met de gebudgetteerde uitgaven voor de resterende maanden, om zodoende een beeld te krijgen van de te verwachten eindstand aan het eind van het jaar. Als ik nu, bv in september, kijk naar de stand, dan zie ik de uiteindelijke bedragen en totalen die tot en met augustus (zoals ik die heb ingevoerd) zijn uitgegeven, maar de rest van het jaar (september t/m december) staat op 0, waarmee deze totalen dus niets zegt over de uiteindelijke (te verwachten) stand aan het eind van het jaar. En als ik kijk naar budget, dan zie ik wel de geplande totalen van het hele jaar, maar dus niet de werkelijke uitgaven, terwijl die gedeeltelijk al wel bekend zijn en nogal kunnen afwijken van wat gepland was.

In het saldo-overzicht is deze combinatie er wel op de een of andere manier, maar dat overzicht gebruik ik niet, omdat ik daar altijd volledig van in de war raak en omdat het ook alsnog niet het overzicht geeft dat ik nodig heb. Sowieso moet ik in dit overzicht bedragen gaan omdenken, van wat ik heb uitgegeven naar wat er over is, en dit brengt voor mij, vooral bij de totalen, heel veel verwarring met zich mee. Bijvoorbeeld of een positief Totaal-totaal, dan geld is wat ik over heb of juist tekort kom, kan ik dan echt niet meer bedenken (ik geloof dat een negatief bedrag dan is wat ik tekort kom, maar dat weet ik dus echt niet zeker). En een negatief Totaal bij de inkomsten, is dat dan teveel inkomsten of te weinig? Ik weet het echt niet!! Daarbij wordt er alsnog van uitgegaan dat de gebudgetteerde bedragen niet zijn/worden uitgegeven, waardoor het totaal niet het inzicht geeft dat ik wil.

Wat ik daarom dus nog nodig heb, is een combinatie-overzicht van de werkelijke uitgaven (Stand) tot en met de maanden die voorbij/geimporteerd zijn, met voor de rest van de maanden de gebudgetteerde bedragen (Budget) ingevuld. Daarmee kan ik in de totaalkolom dan zien, vooral in het totaal van uitgaven en inkomsten, of ik waarschijnlijk wel of niet uit ga komen met mijn geld aan het einde van het jaar (zie onder voor een voorbeeld).

Ik hoop heel erg dat u dit als uitbreiding mee wilt nemen in een van de volgende versies. Het zou zeer helpend zijn, om vooraf meer inzicht in de stand van zaken te krijgen aan het eind van het jaar!

Alvast bedankt, Sandra

Een fictief voorbeeld van wat ik zoek is het volgende:

Voor eten heb ik 110 euro per maand bgebudgetteerd. Dat is totaal 1320.
Voor andere lasten heb ik zeg 600 euro per maand gebudgetteerd. Dat is totaal 7200.
Als inkomsten heb ik 720 per maand gebudgetteerd. dat is totaal 8640.
Als alle volgens plan verloopt houd ik aan het eind van jaar 120 over. Dat kan ik zien in het budget overzicht.

In februari geef ik echter een klein feestje en dat kost me 80 euro aan eten extra. En in juni krijg ik 12 euro terug van de energiemaatschappij en in augustus ga ik een weekend weg en dat kost me 145 euro. In mei krijg ik een bonus van 50 euro.
In de stand zijn de totalen van mijn uitgaven en inkomsten te zien.
Op 1 september dus achtereenvolgens:
8x110 + 80=960 eten
8x600+12+145=4957 vaste lasten
8x720+50=5810 inkomsten
Op dit moment in september, kom ik dus 107 tekort. Maar dit zegt nog niets over het eind van het jaar, want de (geplande) uitgaven en inkomsten tot het eind van het jaar zijn hierin niet verwerkt. Een deel van dit tekort wordt ook weer goedgemaakt door mijn inkomsten die normaal gesproken (volgens budget) hoger zijn dan mijn uitgaven, maar ik kan op basis van de beschikbare overzichten niet zien, hoe ik uit zal komen.

Een mooie aanvulling zou zijn het overzicht waarbij te zien is, dat ik aan het eind van het jaar t/m augustus:
960 heb uitgegeven aan eten, en daarbij nog eens 4x110 zal uitgeven, totaal dus waarschijnlijk 1400 zal hebben uitgegeven.
4957 aan eten + nog gepland 4x600, totaal dus 7357‬ aan vaste lasten zal hebben uitgegeven.
5810 aan inkomsten, + nog gepland 4x720 = 8690 aan inkomsten zal hebben gehad.
In dat geval komt mijn tekort aan het eind van het jaar op 67 euro.
En dat is wat ik graag al zo vroeg mogelijk wil weten, want op mijn spaarrekening heb ik nog 75 euro staan. Dus als ik mij nu verder aan het budget kan houden, kan ik dit compenseren uit mijn spaargeld. Ik weet dat ik op moet letten, maar ook dat ik wel uitkom.
Bij een tekort zoals dat nu in september te zien is in het stand-verzicht, tekort van 107 euro, lijkt her echter op dat ik veel meer tekort kom en dan heb ik een groot probleem. Om inzicht te hebben over de (te verwachten) stand aan het eind van het jaar, moet ik nu allerlei berekeningen nu zelf uitvoeren om te weten wat ik werkelijk kan verwachten en dat is jammer. Volgens mij kan dit namelijk tamelijk gemakkelijk worden geautomatiseerd en dat zou heel helpend kunnen zijn voor velen, denk ik zo!


Ik hoop dat dit voorbeeld duidelijkheid geeft over de wens. Als u nog vragen heeft hierover, hoor ik dat graag.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
28 sept 2019 09:33 #4935 door Tonnie
Beantwoord door Tonnie in topic aanvulling budgetoverzicht
Hallo Sandra,

Bedankt voor je heldere uitleg en het is me duidelijk wat je wil. Op dit moment is dit inderdaad niet mogelijk in BankTrans en ik zie het dan ook als een waardevolle toevoeging. Ik ga er in één van de volgende versies zeker naar kijken.

Mvg., Tonnie
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Sandra

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
11 okt 2019 11:04 #4955 door Tonnie
Beantwoord door Tonnie in topic aanvulling budgetoverzicht
Hallo Sandra,

Ik heb net een nieuwe versie online gezet waarin ik een extra weergave heb opgenomen in het budget (prognose). Deze weergave laat in voorgaande perioden het Saldo zien, in de lopende periode het maximum van Saldo en Budget en in komende periodes het Budget. Voldoet dit aan je verwachtingen?

Mvg., Tonnie

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Gemaakt door Kunena